1/3

LANZHOU EXHIBITION CENTER


Lanzhou, China


LANZHOU EXHIBITION CENTER

Design Date: 2019-2021


Principal Architect: Ma Ning


Design Team: Wangying, Ruijing Sun, Jiezhong Yu, Dongyuan Guo


Project Location: Lanzhou, China

Lanzhou Exhibition Center is located in Lanzhou City, Gansu Province, China. The whole project is divided into show part and exhibition part. The show part is The Sun and Moon Pavilion, and the exhibition part is The Exhibition Area Entrance with ancient town style. The architectural form corresponds to the surrounding traditional villages in Lanzhou. The project is adjacent to Hekou Ancient Town and the Yellow River in the south, Zhuanglang River, a tributary of the Yellow River in the East, the Loess Mountains in the north, and traditional villages in Lanzhou area in the west, with rich surrounding natural landscape. The design not only takes into account the surrounding human geography, but also the natural scenery.

The project makes use of the natural cultural landscape to build a theater with The Sun and Moon Pavilion, integrates the natural landscape into the building to appreciate the mountains, the water and the show, and introduces the water dance and laser into the theater to create a new large-scale theater mode.

The building volume is huge and novel. It is composed of two giant roofs, covering two parts of the stage and the stands. An “eye” on the roof and framed scenery are formed, which facilitates the audience to watch the laser show and the distant mountains, making it a landmark building in Lanzhou.The building shape centers on the stage and stands, with the building divided into two parts of the stage and the stands, which are covered by a huge arched roof respectively. 

Lanzhou_N01_sml.jpg

 

Although they have long lost their original functions, they have formed a urban theme under this geographical location. 

C3_sml.jpg

 

The building volume is huge and novel. It is composed of two giant roofs, covering two parts of the stage and the stands. 

 

C2_sml.jpg

 

The local traditional materials such as bricks, woods, rammed earth, etc., are adopted for the finishing surface of other parts of the building, fully making the building fit in the local natural and cultural environment. 

Lanzhou_A01_sml_bw.jpg

 

The roof is a complicated grid structure, with projection equipment and maintenance catwalk set inside the structure. 

C4_sml.jpg