press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/5

WATERFRONT BAR & RESTAURANT


Gansu, China


WATERFRONT BAR & RESTAURANT

Design Date: 2020-2021


Principal Architect: Ma Ning


Design Team: Chengzhen Jia, Ruijing Sun, Jiezhong Yu, Dongyuan Guo


Project Location: Gansu, China

The existing terrace space is very narrow and difficult to use. After strengthening the original structure, we expanded the area of the terrace and added a spiral staircase to connect the upper and lower floors to solve the problem of traffic circulation.

The silvery roof spread out like the wings of a bird. It not only provides shade from the sun and rain, but also attracts passers-by to stop and rest. During the day, sunlight flows into the room through the skylight. At night, the stars and the galaxy peaks through the skylight.

The floating form of the roof subtly echoes the rolling hills. The layout of the building square and landscape plants weakens the sense of the roof volume in the Wetland Park. The space under the roof becomes the meeting point between man and nature. With the filtered light and shadow of the roof, people can feel the breeze and sunshine closely infused.

After dropping off from the parking lot, people enter directly through the second floor of the building. The second floor serves as a time tunnel connecting the surrounding ecology language and the manmade technology. The integrated walls and ceiling create a cave like space. On either side of the time tunnel ending are the terraces on the roof. Here, people can rest, chat, eat and watch performances.

A01_sml.jpg

 

Longnan City is located in the southeast of Gansu Province. Geographically, Longnan is located in the transition zone from subtropical zone to warm temperate zone. It is the only "southern" city in Gansu Province with beautiful scenery and pleasant climate, so it is called "Jiangnan of Gansu".

site00.jpg

 

Surrounded by wetland landscape, mountains and rivers, the building faces the waterfront plaza on the ground floor and backs towards the parking lot on the second floor. 

site04.jpg

 

The previous design was a partially two-story reception center. By adding a roof, the developer hoped to transform the terrace into a bar and restaurant. The new building will be an important node in the public space of the waterfront wetland park.

A02_sml.jpg

 

There is no stair connection between the first floor and the second floor of the original building, so the people who park and drop off passengers need to walk to the ramp at the end of the parking lot, and detour a long way to reach the square on the ground floor, which is very inconvenient.

A03_sml.jpg

 

The existing terrace space is very narrow and difficult to use. After strengthening the original structure, we expanded the area of the terrace and added a spiral staircase to connect the upper and lower floors to solve the problem of traffic circulation.

Diagram03.jpg

 

After strengthening the original structure, we expanded the area of the terrace and added a spiral staircase to connect the upper and lower floors to solve the problem of traffic circulation.

roof diagram.jpg

 

The spaces between the ribbons are breathable skylights that bring natural light under the eaves.

Gansu_D01_sml.jpg

 

The silvery roof spread out like the wings of a bird. It not only provides shade from the sun and rain, but also attracts passers-by to stop and rest. During the day, sunlight flows into the room through the skylight. At night, people can see the stars all over the sky through the skylight.

 

The spaces between the ribbons are breathable skylights that bring natural light under the eaves.

INT_entry.jpg
210403_entrance interior.jpg

 

The silvery roof spread out like the wings of a bird. It not only provides shade from the sun and rain, but also attracts passers-by to stop and rest. During the day, sunlight flows into the room through the skylight. At night, people can see the stars all over the sky through the skylight.

09_sml.jpg