1/6

WUHAN SMART CITY


Wuhan, China


WUHAN SMART CITY

Design Date: 2020-2021


Principal Architect: Ma Ning


Design Team: Wangying, Ruijing Sun, Jiezhong Yu, Dongyuan Guo


Project Location: Wuhan, China

Wuhan Jiangxia District, where Tangxun Lake, the largest urban lake in Asia is located, is entering a period of rapid development. In a few years, it will turn from a village to an industrial park and eventually into an urban area. The main task of our project is to solve and alleviate the conflicts caused by the rapid iteration of demands through the design.

The complex within the site has been abandoned for many years. To the north is a horseshoe-shaped warehouse building, and to the south are side-by-side dilapidated factories. Although they have long lost their original functions, they have formed a urban theme under this geographical location.

The structure of the ribbon, like the shape of water ripples, flows into the distance. On the inside of the corrugated skeleton are petal-like secondary structural modules that hang translucent membrane materials. The transparency of membrane material is gradually changing from the edge of the roof to the center on the overall layout. Different softness of light and shadow filtered by membrane materials with different transparent properties dance in the courtyard.

05.jpg

 

Intensiveness, inclusiveness, resistance, and flexibility are effective factors for solving problems of the built environment, especially in China’s second-tier cities. 

07.jpg

 

As a public service area, the ground floor is enveloped with printed glass, which interacts and communicates with the morning mist floating over the lake. 

01.jpg

 

Unlike the Conference center in other cities, our design is located on a picturesque lake in a scenic area outside the city. 

04.jpg

 

An expansive interlayer terrace with large steps connects with the lakeside, which provides a place for lunch breaks and night parties. From the office, the employees can also walk directly to the forest near the lake.

03.jpg

 

After the opening, only one floor of the building is available for office tenants from Wuhan due to some adjustments in marketing strategy.